首頁 »
2016/11/24

*親自落廚!鄧紫棋孖老友潮玩「定格挑戰」*

親自落廚鄧紫棋孖老友潮玩定格挑戰





鄧紫棋同一班老友飯聚,佢哋仲玩最近紅遍網路嘅「定格挑戰」㖭!





鄧紫棋變身人肉蠟像,一路煎魚餅。





一路O嘴。





鄧紫棋扮試食魚餅瞬間速變「靜止棋」,認真搞笑。





鄧紫棋落自落廚炒雞肉。





又幫手整沙律。





鄧紫棋整到食晒口。





唔知刀功勁唔勁呢,不過要小心切親手喎!





大合照。

  歌手鄧紫棋(G.E.M.)於前日與馮允謙、鄧佩儀及一班圈外朋友,舉辦以泰國菜為主題的小派對,齊齊下廚度過一個「火辣辣」感恩節。向來「煮」意多多的G.E.M.今次負責炮製泰式香葉炒雞,她笑言雖然未有幫忙買餸,但每道菜也花盡功夫:「我主要係負責炒雞,不過我有幫手刨木瓜整木瓜沙律,又有整香辣魚餅,所以每道菜都有少少貢獻。我煮嘢食當然冇咁叻啦,其實有個廚藝好勁嘅朋友一直喺我哋隔籬做軍師。」

  變身「人肉蠟像」

  今次聚會除有美食之外,眾人發起了一道小任務,就是最近紅遍網路的「定格挑戰」!當開始拍攝時,各人須扮作「人肉蠟像」,不准走動及發出任何聲音,令畫面彷彿時間停頓一樣。G.E.M.在片段中正在煎魚餅,她須做出兩個定格動作,包括「O嘴」煮餸及試食魚餅,瞬間速變「靜止棋」,表情認真搞笑!

  4個Take收貨

  G.E.M.透露今次「定格挑戰」拍攝了4個Take才收貨,過程中笑料百出,她說:「有次拍到一半,另外兩個朋友就啱啱到。有次攝影師走得太快,我哋根本未走得切位,所以有啲鏡頭見到啲朋友郁咗。」而在挑戰中,G.E.M.為求入戲,她指在拍攝時不惜長期閉氣:「玩呢個挑戰最難係眼都唔畀眨,同埋我好留意自己呼吸,我唔想個鏡頭影到我嗰陣,見到我個肚又脹又收縮。」問到可有計劃以「定格」方式拍攝新歌MV?她說:「真係有構思過,加上有個共通點,今次呢段片嘅背景音樂係《泡沫》Remix版,但其實《泡沫》嘅原版MV都係玩『一鏡到底』,所以我已經好熟悉呢種拍攝方法。」


*坐頭等艙去旅行 王菲霆鋒抱頭同眠?*←上一篇 │首頁│ 下一篇→*古天樂被身高180cm「喵星人」搶鏡*